Jak znaleźć dobrego kucharza? Skuteczna rekrutacja w gastronomii

MSEf2 (1)

Znalezienie rąk do pracy w kuchni, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, to duże wyzwanie. Gdzie szukać pracowników z pasją, a tacy są najbardziej efektywni, którzy zostaną na dłużej i staną się częścią naszego zespołu?

Zespół w restauracyjnej lub barowej kuchni jest silny nie wtedy, gdy znajdują się w nim kulinarne gwiazdy, ale wtedy, gdy jest stały, przyjazny względem siebie i zmotywowany. Jednak znalezienie idealnych pomocników i kucharzy jest bardzo trudne. Trudne, co nie oznacza, że niemożliwe!

Z jednej strony wielu wykształconych i po prostu kucharzy nie może znaleźć pracy, z drugiej zaś – ci najbardziej kreatywni są rozchwytywani. Natomiast młode osoby, świeżo po szkołach, często nie są odpowiednio przygotowane do pełnienia zawodu. Brakuje im wiedzy oraz doświadczenia, co sprawia, że nie mogą znaleźć wartościowej pracy i nie nabywają doświadczenia, a więc kółko się zamyka. Jak więc szukać, by znaleźć dobrego kucharza?

Zanim rozpoczniesz kulinarną/gastronomiczną rekrutację, przyjrzyj się aktualnej pracy swojej kuchni oraz, bo to przecież ważne – możliwościom finansowym Twojej restauracji.

  • Oceń, ile osób jesteś w stanie zatrudnić i jakie stanowiska są niezbędne do obsadzenia.
  • Opisz obowiązki, którymi będzie musiała zająć się nowa osoba.
  • Zastanów się, jakie masz oczekiwania względem nowego pracownika – zarówno zawodowe, jak i interpersonalne.
  • Wskaż widełki finansowe, jakie będziesz mógł zaproponować.

Jeśli chcesz przyciągnąć dobrego pracownika, musisz zaproponować mu coś więcej niż konkurencja. Może być to wyższa pensja, ale nie tylko – szkolenia, certyfikaty, udział w konkursach zachęcą naprawdę ambitne osoby. Nie bez znaczenia są też: przyjazna atmosfera i możliwość rozwoju społecznego.

Jak rekrutować?

Spraw, by Twoje ogłoszenie dotarło do jak największej liczby osób, które mogą być zainteresowane pracą w Twojej restauracji. Oto kilka pomysłów, gdzie szukać pracownika.

Osobisty kontakt z osobami, które wyróżniają się na rynku pracy, to świetny pomysł na rekrutację. Nawet jeśli nie zdecydują się na Twoją ofertę, mogą znać kolegów lub koleżanki na podobnym poziomie, którzy poszukują pracy.

Rozmowa kwalifikacyjna wymaga wysiłku z obu stron, które muszą zareklamować się tak, by były dla siebie atrakcyjne. Dlatego podczas rozmowy warto dobrze poznać kandydatów – powód zmiany pracy, ich motywacje, oczekiwania względem nowego miejsca pracy. Sprawdza się proszenie przez Ciebie o referencje oraz wybiórcze sprawdzenie po rozmowie, czy są one rzeczywiste. Nie podchodź do każdego, jak do kłamcy ale też nie ufaj naiwnie we wszystko, co kandydat powie lub napisze w swoim CV.

Co ważne > powinniśmy opowiedzieć, w jaki sposób pracuje się w naszej kuchni i jakie warunki rozwoju może zaoferować ona nowej, ambitnej osobie. Zagraj z kandydatem w otwarte karty. To się opłaca. Naprawdę!

Nie można zapomnieć o części praktycznej. Kucharza warto poprosić o przygotowanie popisowego dania, a szefa kuchni o zaplanowanie czterodaniowej kolacji. Podglądanie kandydatów przy pracy oraz test smaku to najważniejsze etapy rekrutacji.

Wybór nigdy nie jest prosty – ale przemyślana rekrutacja z pewnością go ułatwia. Potem wystarczy już tylko podpisać umowę i dać się rozwijać!

Jeśli szukasz wartościowego doradztwa oraz szkoleń z zakresu rekrutacji – zapraszamy do współpracy. Nasi specjaliści opracują dla Ciebie profesjonalny, a co najważniejsze, efektywny i skuteczny proces, dzięki któremu pozyskasz naprawdę wartościowych współpracowników. Nie bez znaczenia jest także i to, że na tego typu działania możemy pozyskać aż do 80% środków w ramach dotacji. Jesteśmy w tym, naprawde nieźli. Sprawdź nas!

Jesteśmy do Twojej dyspozycji:
Tel: 733 811 840, 694 588 300
mail: biuro@itncons.pl

Pin It on Pinterest